Science & TechnologyBoehringer Ingelheim Pharmaceuticals Building 10

Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals : Building 10Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals : Building 10Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals : Building 10Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals : Building 10Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals : Building 10

slideslideslideslideslide

Flad experienced a special challenge in meeting environmental and zoning requirements while maintaining continuity between the existing and new building and meeting program requirements. The entire site occupies a spectacular campus environment encompassing two hills with a valley running continuously between them. The site is extremely steep with wetlands at the base of the slope. The new building had to adapt to the natural contours of the site to reduce environmental impact. In addition, local building codes restricted the height of new construction in order to lessen the visual impact to surrounding residential neighbors. Finally, the dramatic horizontal silhouette of the new structure suggests both a similarity to the New Brutalist style of the existing buildings and a more contemporary image to reflect the evolving attitudes and philosophies of Boehringer Ingelheim Pharmaceuticals, Inc. Building 10 - Atrium A three-story, light-filled atrium connects three buildings and provides a strategic interaction hub for scientists in Boehringer's research division. This welcoming entrance serves as a gathering place for the research division of the campus offering a café and conference space.

Strategic scientific interaction

RECOGNITION
IIDA Wisconsin Design Award, First Place

When the pharmaceutical company Boehringer Ingelheim embarked on a major expansion of its North American facilities, it was not simply to house more scientists. It was to expand science itself — pioneering important research in immunology and inflammation, and combating cardiovascular disease.

The striking campus features buildings set atop two steep hills with a valley and wetland areas running between. Building 10 curves gracefully with the natural contours of the land, offering views of the rolling Connecticut Hills while minimizing its own ecological impact. A welcoming entrance provides a gathering place for the research division, offering a café and conference space, in addition to consolidated and centralized administrative functions. Perhaps most importantly, a three-story, light-filled atrium connects related buildings and provides a central interaction hub for the scientific community.

Location: Ridgefield, Connecticut

quote

"Buildings are constructed for a purpose and the purpose of this building is a noble one - to discover new treatments for human disease. But buildings should also inspire those within its walls, and Building 10, despite its very modest name, achieves this."

 Dr. Terence KellyVice PresidentMedicinal Chemistry