Northwestern University Technological Institute

Northwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological Institute

slideslideslideslideslideslideslide

*
Northwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological InstituteNorthwestern University - Technological Institute

Additional gathering spots

LocationEvanston, Illinois

CertificationLEED SilverDesigned to LEED-NC Gold

RecognitionAIA Wisconsin, Honor Award

Northwestern's Technological Institute is one of the largest academic buildings in the world, with close to one million square feet of classrooms, offices, laboratories, and research facilities. It houses the Robert R. McCormick School of Engineering and Applied Science as well as the Weinberg College of Arts and Sciences. Over the last 65 years, the building has undergone countless renovations and additions to accommodate the ever-evolving scientific community at Northwestern University.

For the latest expansion, Flad Architects designed three LEED Silver infill additions that reside between the building's existing wings. Each of the five-story additions features generous indoor public gathering space for use by all building occupants. These new atriums supply natural light to areas in the existing building as well as spaces in the additions. The laboratory facilities are designed for adaptation to a wide range of uses, supporting multidisciplinary research as cutting-edge engineering intersects with biology, physics, mathematics, and chemistry.

quote

Nestled between wings of the existing building, the addition's light-filled atrium offers a warm and inviting retreat for students, faculty, and visitors alike. Unique elements, such as a glass floor and preservation of the existing stone façade, add interest and character to the space. The multi-level atrium offers a variety of spaces that can accommodate happenstance meetings and social interaction, as well as quiet, reflective time. I imagine this is the type of space that, once you discover it, you want to keep all to yourself.

JenniferArchitect at Flad

©2018 Flad ArchitectsFacebookInstagramLinkedIn