WorkplaceUniversity of Wisconsin Medical Foundation Centennial Building

University of Wisconsin Medical Foundation : Centennial BuildingUniversity of Wisconsin Medical Foundation : Centennial BuildingUniversity of Wisconsin Medical Foundation : Centennial BuildingUniversity of Wisconsin Medical Foundation : Centennial Building

slideslideslideslide

The Centennial building's footprint and massing fit creatively within the context of its neighbors while maximizing square footage and incorporating the various site constraints. The adjacent academic hospital and neighboring Keystone House, an 1836 stone farmhouse that is one of the oldest buildings on the UW campus, guided and informed the design of the Centennial Building. In an effort to aid the transition of both character and scale, two distinct groupings of tree cover on the site have been preserved to provide a green buffer between the new building and residential areas. The building earned the LEED Gold Certification through sustainable site design that included 40% vegetated open space, no new parking spaces created, four bus stops, a total of 88 bike racks with shower changing facilities inside, a 50% heat reduction rate through reflective pavement and green roof and coating. Water conservation procedures were represented through water efficiency features such as low-flow water conservation fixtures, the elimination of all site irrigation systems, and storm-water management strategies through bioswales, retention bonds, and rain gardens. Indoor air quality and energy conservation included a participation in the state's Focus on Energy Program which included energy features such as added insulation value, sensor lighting to shut off when not required during the day time, and Low-E high efficiency glazing system. During construction the building diverted most of its construction waste from the landfill. The construction program also utilized wood products from sustainable resources such as certified wood products from the Forest Stewardship Council program to reach a total of 23% combined recycled material from the overall cost of the project materials used within. In order to achieve the LEED Gold certificate, the project also used low-emitting interior materials such as paints, sealant, carpeting, and adhesives. Prior to occupancy, the building was flushed out to guarantee the removal of toxic materials and emission pollutants from the facility.

A integrated approach

CERTIFICATION
LEED-NC Gold

When the university's medical school merged with its public health department, it signaled a profound change for the departments. This new integrated approach to medicine was designed to address the evolving health care needs of Wisconsin, while educating health professionals, and expanding the boundaries of science through research.

To accommodate an expansion of programs and growth in curriculum, a new faculty office building was constructed. Housing up to twelve individual departments, the new building provides an open, collaborative environment, while allowing each resident group to maintain an individual identity.

Location: Madison, Wisconsin

quote

"The site design preserves a mature wooded area and an historic 1836 stone farmhouse. These elements create a natural buffer between the MFCB and the adjacent residential neighborhood."

 JeffLandscape Architect at Flad