AcademicUniversity of Connecticut Lodewick Visitors Center

University of Connecticut : Lodewick Visitors CenterUniversity of Connecticut : Lodewick Visitors CenterUniversity of Connecticut : Lodewick Visitors CenterUniversity of Connecticut : Lodewick Visitors Center

slideslideslideslide

Located at the edge of campus, it is approachable by three major entry roads and visible from all sides, the biaxial form presenting the same building outline from any direction. It is a simple but meaningful icon, referencing the architectural history of the college while courting the students who will define its future. This is a portal to the university; like a small-scale train station, the interior is easily understood as a single gathering space. Each of the elements of the building has an acquired meaning which makes it familiar and comfortable; essential attributes for a visitors center.

A welcoming approach

RECOGNITION
AIA Connecticut, Design Award
AIA Wisconsin, Merit Award

Students starting college are trying to find their way. To a new social community. To a major that will equip them for a meaningful career. To new independence. Sometimes, simply to the library.

As officials from the University of Connecticut reviewed the campus, they realized that it lacked way-finding. It lacked a “front door”. It lacked a solid entry and a starting place for students beginning their collegiate careers.

To remedy this, the Lodewick Visitors Center was designed to welcome guests and orient potential students and their families to the university. It also provides a first point of contact for those attending cultural, social, and sporting events; participating in summer programs; or visiting friends and relatives. Located at the edge of campus, the center is approachable by three major entry roads. A simple but meaningful icon, it references the architectural history of the college while courting the students who will define its future.

Substantial building materials, including slate, brick, copper, and solid-turned wood project a timeless and enduring image. Part of a major initiative to return the University of Connecticut campus to a traditional New England aesthetic, the visitors center is a classic first impression of this ideal campus - a clear point of entry for students who are starting their educational journey.

Location: Storrs, Connecticut

quote

"Every campus has it's own identity - it's own personality about it. What we're doing is building on that sense of place."

 David BlackAIA, PrincipalFlad Architects
quote

"The Lodewick Visitors Center is an integral part of the university's strategic outreach, marketing, and recruiting activities. An estimated 40,000 people pass through the center each year. The majority, about 85 percent, are prospective students and families."

 John Barryformer Director of University Communications